Byga

nascut la 21.08.1981 in Craiova

Prima caseta originala a fost “Please Hammer don’t hurt ‘em” – Mc Hammer  (1990), al carui “fan” am fost inca vreo 2 ani. In paralel, insa, am descoperit si latura mai “rea” a rap-ului. Am devenit fascinat de Cypress Hill, House of Pain, Onyx, Wu-Tang, Busta, Dmx, Dre, Snoop, Beatnuts, M.O.P., etc. M.C. preferati am chiar foarte multi, imi place cate ceva de la fiecare, acelasi lucru fiind valabil si pentru producatori.

De muzica am fost indragostit de mic, de absolut orice gen. Am luat-o putin mai in serios atunci cand, fiind la Scoala Populara de Arta din Craiova, la sectia Percutie, am incercat cu alti baieti sa infiintam o formatie hardcore. Nu pot sa uit nici perioada in care am devenit din nou “fan” si anume al formatiei Rage Against The Machine, perioada de care imi aduc aminte cu placere si acum.

Incercand si pe hartie, facandu-mi tot felu’ de “filme” in cap, odata cu decoperirea calculatorului si a unor softuri de muzica rudimentare, am inceput sa construiesc. Am avut chiar un album lansat oficial, insa pe plan zonal, la o “casa de productie” locala. Trupa se numea atunci Conflikt Stradal (albumul – “Olteneste”), in care activam

cu un prieten, Marian (aka Japka)…asta se intampla prin 2001.

Un an mai tarziu, componenta s-a schimbat, Japka facand rocada cu Phila, perioada in care eram trupa rap a Casei Studentilor din Craiova. Am imprimat piese peste piese, au fost concerte, au fost articole, au fost promisiuni…

Cu Rashid, la momentu’ respective Profethu’, ne-am cunoscut pe parcursu’ a mai multor seri de rap ce erau organizate in Malibu, un bar de karoke din Craiova. Am inceput sa colaboram si vorbind la un moment dat cu un prieten comun (Alex Cagula), care ne-a povestit despre ideea unei compilatii sub numele C.I.A.( Craiova Independent Artists), am hotarat ca evenimentele pe care o sa le organizam, sa le facem sub acest nume. Intre timp, alaturi de mai multi prieteni, C.I.A. a capatat valente de crew, intr-un final devenind formatie. Am continuat sa imprimam piese, colaborari, productie, insa ca nivel de promovare, toate ramanand la nivel de provincie.

Cu ajutorul lui Alex Velea, pe atunci membru activ al C.I.A., i-am cunoscut pe Sisu si Puya. Am reusit sa punem bazele unei colaborari, a unui clip („Mai vrei”) si al unui contract de productie sub Scandalos Music/Roton.

Am imprimat primul nostru material „Invazia” la inceputul lui 2007, album ce a iesit oficial pe piata in 2008. Intre timp am lansat ep-ul „6 Gloante”, material ce a mers foarte bine in mediul online. Albumul „Invazia” a beneficiat de doua clipuri de promovare: „Zbor la joasa altitudine”(regizor – Marian Crisan) si „Bombardament” (regizor – Mihai Radinoiu/Alex Ceausu). In 2009 C.I.A. lanseaza „Radio” , un album foarte apreciat de fanii genului, considerat foarte greu de alt segment de public. Clipul ce promoveaza acest material se numeste „Siaiei” – regizor Alex Ceausu. In acelasi an am fost nominalizati (pentru a doua oara) la categoria Best Hip-hop in cadrul RMA 2009. Prestatia noastra pe scena premiilor alaturi de Alex Velea si Puya a fost votata ca fiind cea mai buna din toata seara respectiva. La inceputul lui 2010 suntem invitati in studiourile HaHaHa Production pentra a incerca o colaborare. In toamna anului respectiv iese single-ul „Ba esti nebun”, prima noastra piesa de 1.000.000 views pe youtube. In primavara lui 2011 imprimam ep-ul „7 Gloante” – cel mai de succes material al nostru pana in ziua de azi (o zi din vara 2012). Extragem 3 single-uri, toate beneficiaza de cate un videoclip regizat de whoisrikk (Andrei Ursu). Piesa „Unde e ea” sparge orice record personal de vizualizari pe youtube.  Tot in 2011 bifam o lista de 10 orase cu turneul  „Rock’n’Raw”.

De-a lungul intregii mele „cariere” am colaborat alaturi de colegii mei sau solo cu majoritatea artistilor din hip-hopul romanesc si nu numai: Sisu, Puya, Alex Velea, FreakaDaDisk, Grasu XXL, Cainele aka Mr Levy, Cedry2k, Dj Wicked, Grupul De Rezistenta, Subsemnatu, Rappy, Valentin Boghean, etc

Anul  2012 este anul UNIVERSAL.